Din webbläsare är för gammal, vi stödjer inte den då vår webbsida inte fungerar optimalt i den.

Du kan ladda ner någon av dessa gratis webbläsare och återvända till vår webbplats:

Stäng

3 steg till ett mopedbils körkort

För att köra mopedbil behöver du ett körkort för moped klass 1, ett kallat AM-körkort. Med ett körkort med behörighet AM får du köra mopeder, mopedbilar samt EPA och A-traktor. Ett körkort med behörighet AM är ett riktigt körkort och kan även användas som ID-kort. 

1. Ansök om körkortstillstånd

För att skaffa AM-körkort för mopedbil behöver du ansöka om ett körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. Du kan ansöka om tillståndet tidigast när du är 14 år och 9 månader. Enklast gör du detta online med e-legitimation. Ansökan kompletteras med ett synintyg som du själv gör hos en legitimerad optiker. 

Ansök om körkortstillstånd
Har du ett AM-körkort får du köra mopedbil. Ligier mopedbilar.

2. Utbildning

I körkortsutbildningen för mopedbil ingår både teori och praktik. Utbildningen ska genomföras hos en behörig utbildare och är minst 12 timmar lång. Av dessa är minst fyra timmar praktisk träning, där övningskörning i trafik ingår. Resterande del är teoretisk utbildning. När utbildaren rapporterat att du gått utbildningen kan du boka tid för kunskapsprov hos Trafikverket. För att kunna skriva provet behöver du ha fyllt 15 år.  Privat övningskörning är inte tillåtet.

3. Teoriprov för mopedkörkort

När du har fyllt 15 år kan du ta teoriprovet (kunskapsprov) hos Trafikverket. Genom kunskapsprovet ska du visa att du har kunskaper så att du kan köra med omdöme i trafiken. För att få körkort för AM (moped klass I) måste du ha ett godkänt resultat på kunskapsprovet. Observera att du inte behöver göra något körprov (uppkörning).

Läs mer om provet här

Vanliga frågor om att ta körkort för mopedbil

 

Krävs det ett körkort för att köra mopedbil?
Ja. För att kunna köra en mopedbil krävs ett körkort antingen; för mopedbil, ett så kallat AM körkort, eller ett körkort med behörighet A eller B, traktorkort eller förarbevis för moped klass 1 (utfärdat före 1 oktober 2009).

Är mopedbil moped klass 1 eller klass 2?
Alla våra mopedbilar klassas som moped klass 1. De är konstruerade för en hastighet av högst 45 km/timmen. Mopedbilarna är registrerade fordon med en registreringsskylt monterad baktill på fordonet. Mopedbilen behöver vara trafikförsäkrad för att få köras.

Vem får köra mopedbil?
Mopedbil (moped klass 1) får köras av person som är över 15 år och som har något av följande:

  • AM-körkort (eller körkort med annan behörighet som t.ex. A1, B, BE m.fl.)
  • Förarbevis för mopedklass 1 (utfärdat före oktober 2009)
  • Traktorkort (utfärdat före 1 oktober 2009)


Vad kostar ett mopedbilskörkort?
För att ta mopedkörkort måste du först gå en utbildning hos en trafikskola. Priset för ett AM körkort kan skilja sig mellan olika aktörer och beroende på vart i landet du bor. En vanlig kostnad för ett ”kurspaket” brukar ligga mellan 5 000- 7000 kronor. I detta pris ingår oftast teori, litteratur och körtillfällen. 

Teoriprov för mopedbil
Kunskapsprovet görs hos Trafikverket förarprov och består av 70 frågor (varav 5 endast är testfrågor som inte påverkar resultatet). Du har 50 minuter på dig att skriva provet. För att bli godkänt krävs rätt svar på minst 52 utav frågorna. Provet kostar 325 kr dagtid och 400 kr efter klockan 18.00 på vardagar och på helger. Läs mer om teoriprovet här.

Gäller utländskt körkort för att köra mopedbil?
I vissa fall kan du köra mopedbil om du har ett utländskt körkort. Läs mer om vad som gäller för ditt körkort hos Transportstyrelsen.