Din webbläsare är för gammal, vi stödjer inte den då vår webbsida inte fungerar optimalt i den.

Du kan ladda ner någon av dessa gratis webbläsare och återvända till vår webbplats:

Stäng

Tre steg till ett mopedkörkort

1. Ansök om körkortstillstånd

Det behövs ett giltigt körkortstillstånd för mopedbil samt att personen är 14 år och 9 månader för att börja övningsköra.
För att få körkortstillstånd måste personen uppfylla en del personliga och medicinska krav. Det är Transportstyrelsen som gör bedömningen om personen uppfyller dessa krav.

Personliga krav för körkortstillstånd

Transportstyrelsen undersöker om personen är lämplig som förare genom att bedöma om denne anses vara pålitlig ur nykterhetssynpunkt. De bedömer också om personen kommer att följa trafikregler, visa hänsyn, omdöme och ansvar i trafiken. Läs gärna mer här om vad som gäller för personliga krav för körkortstillstånd.

Medicinska krav för körkortstillstånd

En översikt över vilka medicinska krav du måste uppfylla för att få körkortstillstånd och för att ha körkort finns beskrivet i Transportstyrelsens broschyr ”De medicinska kraven i trafiken”.

2. Utbildning

I körkortsutbildningen för mopedbil ingår både teori och praktik.
Utbildningen ska genomföras hos en behörig utbildare och är minst 12 timmar lång. Av dessa är minst fyra timmar praktisk träning, där övningskörning i trafik ingår. Resten är en teoretisk utbildning.
För att få övningsköra ska du:
vara minst 14 år och 9 månader om du ska övningsköra med EU-moped (AM – moped klass I),
ha ett giltigt körkortstillstånd och vara inskriven hos en utbildare och övningsköra där. Privat övningskörning är inte tillåtet.

När utbildaren rapporterat att du gått utbildningen kan du eller utbildaren boka tid för kunskapsprov. Har du gått en utbildning för behörighet AM är den giltig i fem år. Är du intresserad av föreskrifterna om utbildning av förare för behörighet AM, kan du läsa om dem mer här.

3. Ta provet för mopedkörkort

Om kunskapsprovet för mopedbil

När du har fyllt 15 år kan du ta teoriprovet (kunskapsprov) hos Trafikverket. Här bokar du prov.

Genom kunskapsprovet ska du visa att du har kunskaper så att du kan köra med omdöme i trafiken. För att få körkort för AM (moped klass I) måste du ha ett godkänt resultat på kunskapsprovet. Observera att du behöver inte göra något körprov.

Avgiften för ett kunskapsprov är 325 kronor. Efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är avgiften 400 kronor (2017 Trafikverket).

Titta gärna på denna informationsfilm hur det går till vid kunskapsprovet:

Vanliga frågor om att ta körkort för mopedbil

Krävs det ett körkort för att köra mopedbil?

Ja. För att kunna köra en mopedbil krävs ett körkort antingen; för mopedbil, ett så kallat AM körkort, eller ett körkort med behörighet A eller B, traktorkort eller förarbevis för moped klass 1 (utfärdat före 1 oktober 2009).

Om AM körkort

Ett AM körkort ger dig rätt att köra; EU moped klass 1 samt moped klass 2, traktor och vissa typer av motorredskap. Ett körkort med behörighet AM är ett riktigt körkort och kan användas som ID-kort.

För att få ett AM-körkort finns det sex krav du behöver uppfylla

  • Ha körkortstillstånd.
  • Är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här i minst sex månader.
  • Har gått en utbildning hos en behörig utbildare.
  • Har fyllt 15 år.
  • Har gjort ett godkänt kunskapsprov.
  • Har inget körkort som är utfärdat i någon annan stat inom EES-området. Ett sådant körkort går däremot att byta ut mot ett svenskt.

Vad kostar ett AM körkort?

Det kan skilja sig mellan olika aktörer. En generell kostnad är ca 5 000 kronor.

Gäller utländskt körkort för att köra mopedbil?

I vissa fall kan du köra mopedbil om du har ett utländskt körkort. Läs mer om vad som gäller för ditt körkort hos Transportstyrelsen.